OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 recepty na sladkou jáhlovou kaši

Bezlepková alternativa klasické ovesné kaše nabízí trošku jiné spektrum minerálů a má lehce rozdílnou chuť.

V receptech jsou využity celé jáhly, ale pro rychlejší přípravu kaše existují i jáhlové vločky, které se nemusí tak dlouho vařit a stačí zalití horkou vodou. Na druhou stranu však nemusí obsahovat tolik cenných látek a určitě doporučuji alespoň jednou vyzkoušet recept z celých jáhel.

Jak uvařit jáhly? Porci nejdříve spaříme horkou vodou a následně přivedeme k varu ve studené vodě. Když nespaříte, zůstane trochu více živin, ale může se objevit hořká pachuť, takže je potřeba přidat o kousek více ovoce nebo sladidla. Jáhly vaříme v trojnásobném množství vody cca 10 až 15 minut na středním plameni.

Jáhlová kaše s perníkovým kořením a švestkami

  • 50 g jáhel v suchém stavu
  • švestky čerstvé, mražené, případně sušené – cca 5 kusů
  • perníkové koření
  • vanilkový protein (možno nahradit jiným sladidlem)oatmeal-633099_640

Pečená jáhlová kaše s lesním ovocem

  • 50 g jáhly
  • lesní ovoce (případně jen borůvky, maliny nebo jahody)  – dá se nahradit i jablkem a jiným oblíbeným ovocem

 

Jáhlová kaše s meruňkami a mandlemi

  • 50 g jáhel v suchém stavu
  • švestky čerstvé, mražené, případně sušené – cca 5 kusů
  • perníkové koření
  • vanilkový protein (možno nahradit jiným sladidlem)

TIP: Pro větší množství bílkovin do horké kaše těsně před koncem vaření zamíchejte vyšlehané vajíčko.

Zaujalo Tě to? Sdílej s přáteli facebooktwittergoogle_plus