breakfast-1491729_640

Kolikrát denně jíst? Aneb časté menší porce nesedí všem

Otázka, kterou řeší mnoho lidí, kteří se snaží žít zdravým životním stylem. Kolikrát denně jíst, abychom pokračovali v hubnutí a zbavovali se tuku? Bohužel univerzální návod neexistuje. Nedá se jednoznačně říct, že je lepší jíst několik malých porcí během dne. Dokonce pro někoho může mít tento způsob zcela opačný efekt. Na čem skutečně záleží při plánování jídla?

V první řadě kalorický příjem

Na prvním místě stojí kalorický příjem. Pokud jíte málo, můžete hubnout. Na druhou stranu, když je deficit příliš vysoký, dostanete se do stavu, kdy si tělo bude chtít uložit každou přebytečnou kalorii na horší časy. Pokud tedy jíte více malých jídel během dne, jak radí časopisy o hubnutí, ale sníte více kalorií, pravděpodobně hubnout nebudete. Soustřeďte se na celkový kalorický příjem a ten si rozdělte do tolika jídel, jak vám to vyhovuje.

Na druhé příčce jsou makroživiny

Další důležitým bodem jsou makroživiny. Opravdu nezáleží na tom, jestli svou porci makroživin – tedy tuků, sacharidů a bílkovin – sníte během tří nebo pěti jídel za den. Někomu vyhovují větší porce a je pro něj lepší stáhnout si jídla na méně větších porcí. To může také pomoci stabilizovat hladinu krevního cukru, stejně jako opačný způsob stravování. Opět je důležité zdůraznit, že záleží na jedinci a na tom, co mu zrovna vyhovuje.

Na třetím místě najdete mikroživiny

Důležité je i to, zda strava obsahuje dostatečné množství minerálních látek a vitamínů. Ty se podílí na celé řadě důležitých procesů v našem těle. Při jejich nedostatku se mohou objevovat obtíže, jako jsou chutě na sladké, vypadávání vlasů, zhoršení stavu kůže, únava, malátnost, poruchy soustředěnosti, náchylnost k onemocněním a další. Záleží na tom, jaká mikroživina je v deficitu. A když doporučenou denní dávku všech vitamínů a minerálů přijmete v jednom nebo ve dvou jídlech, rozhodně se nic nestavte. Vaše tělo možná všechno nevstřebá a nestihne zpracovat, ale rozhodně je to lepší, než jíst denně 8 malých porcí, ale nepřijmout ani polovinu doporučeného příjmu těchto látek.

Už přichází na řadu načasování jídel a jejich rozložení během dne

Zde je potřeba zdůraznit, že existují studie, které doporučují konzumaci sacharidů v dopoledních hodinách a na druhé straně stojí studie, které říkají, že je lepší konzumovat více kvalitních komplexních sacharidů navečer.  Pravdou je, že nejlepší cestou, jak se dobrat k tomu, co skutečně funguje, je zkoušet obě metody na vlastním těle. Každému vyhovuje něco jiného. Někdo chodí trénovat pozdě odpoledne, někdo nedá dopustit na ranní běh.

Načasování jednotlivých jídel hraje roli především v okamžiku po tréninku nebo před tréninkem. Pro podporu regenerace je dobré zařadit po skončení tréninku jídlo s alespoň menším množstvím sacharidů. Případně zkuste si před tréninkem dát lehkou svačinu se sacharidy, která vám dodá energii na pořádný trénink. Opět platí, že musíte sami vyzkoušet, co vám dělá dobře a co na vás funguje.

Takže kolikrát denně mám jíst?

Tolikrát, kolik stíháte a jak vám to vyhovuje. Ano, odpověď je skutečně tak jednoduchá. Když si dáte 3 jídla a splníte svůj kalorický příjem s dostatečným množstvím makro i mikroživin, máte vystaráno a nemusíte si každé dvě hodiny tahat malou svačinku. Někomu naopak častá konzumace malého množství jídla během dne zbytečně rozhodí hladinu krevního cukru a ve výsledku toho sní více, než kdyby snědli tři nebo čtyři větší jídla za den.

Zaujalo Tě to? Sdílej s přáteli facebooktwittergoogle_plus