quinoa-405538_640

Quinoa – dokonalá příloha a nedoceněný poklad

Quinou znali již Inkové a věděli, že se jedná o výjimečnou obilovinu, která je mnohem víc, než pouze zdroj komplexních sacharidů. Jaké jsou vlastnosti této jedinečné obiloviny?

Quinoa jako zdroj dobře vstřebatelných rostlinných bílkovin

Jedná se velmi výživnou potravinu, která obsahuje vysoká obsah rostlinných bílkovin. Obsahuje téměř celé spektrum všech základních bílkovin, které jsou klíčové pro tvorbu a obnovu svalových vláken. V quinoe najdete i lysin, který se běžně v rostlinách příliš nevyskytuje. Jedná se o výborný zdroj bílkovin pro všechny, kdo z určitého důvodu nejedí maso nebo jiné živočišné produkty.

Vápník a hořčík pro pevné kosti a nervy

Quinoa v sobě obsahuje poměrně velkého množství vápníku v dobře využitelné formě. Příjem dostatečného množství tohoto minerálu je velmi důležitý pro pevné kosti, zdravé klouby, ale také pro regeneraci. Horčík je dalším hojně zastoupeným minerálem, který se podílí na zdraví nervového systému, správné reakci svalových buněk a dalších důležitých procesech v našem organismu.

Vitamín E, který zpomalí stárnutí

Vitamín E najdeme v zelenině, ale také v quinoe. Jeho hlavním účinkem je zabránění působení volných radikálů, které způsobují procesy stárnutí. Pokud chcete mít krásnou pleť, pevné nehty a zdravé vlasy, rozhodně zařaďte quinou do svého jídelníčku, chybu neuděláte.

quinoa

Vláknina pro lepší trávení

Quinoa je bohatá na vlákninu, která pomáhá správné činnosti střev a celého trávícího systému. Díky tomu se jedná o snadno stravitelnou potravinu s nízkým glykemickým indexem. Zůstanete dlouho sytí a vaše hladina krevního cukru bude na stabilních hodnotách. Zdravé trávení je schopné lépe vstřebávat a využívat tuky nebo se zbavovat škodlivých látek.

Výborný zdroj energie

Podstatnou část energie tvoří sacharidy. Jedná o sacharidy komplexní a jsou ideálním zdrojem energie jak před, tak i po tréninku. Skvěle se hodí do redukčních diet i při snaze nabrat svalovou hmotu. Energie se uvolňuje postupně a nedochází k prudkému nárůstu hladiny cukru.

Červená vs. bílá vs. černá

Nezáleží na tom, kterou si vyberete. Všechny druhy obsahují srovnatelné množství cenných látek. Tmavé druhy quinoy však mohou mít o něco výraznější chuť a je nutné dochucovat je jinak.

Jednoduchá příprava

Stačí uvařit jako rýži a dokonalá příloha je na světě. Vykouzlíte z ní přílohu k masu, do zeleninových i ovocných salátů, nebo jí můžete přidat do dezertů či z ní uvařit chutnou a výživnou kaši. Její jemná a neutrální chuť zaručuje, že se skvěle hodí téměř ke všemu.

Zaujalo Tě to? Sdílej s přáteli facebooktwittergoogle_plus