bake-599521_640

Tipy, jak na vánoční pochoutky zdravěji a s méně kaloriemi

Vánoce se blíží rychlostí blesku a jako každý rok jsou s těmito svátky spojené i plné sváteční tabule, které se prohýbají pod tíhou chutných, ale bohužel často velmi nezdravých a zbytečně kalorických jídel. Jak si udělat Vánoce zdravější, ale zároveň nepřijít o žádné oblíbené jídlo? Použijte několik chytrých tipů, díky kterým snížíte kalorickou hodnotu pokrmů a zvýšíte jejich nutriční výživnost.

Zdravé náhrady tuků

Ať už se jedná o tuky v cukroví nebo jiném pokrmu, téměř vždy existují možnosti, jak se vyvarovat nezdravých variant a nahradit je za lepší.

Vyzkoušejte avokádo místo másla nebo rostlinných tuků na pečení

Avokádo je ovoce bohaté na tuky, kterých obsahuje až jednu třetinu své hmotnosti. Správně zralé avokádo dokáže směle nahradit máslo a dodá cukroví nebo jiné potravině vynikající chuť. Obsahuje velmi zdravé tuky, která pomáhají zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a regulovat růst hladiny špatného nezdravého cholesterolu.

Avokádo je zdrojem zdravých tuků

Kokosový olej

Jako další alternativa může posloužit kokosový olej. Hodí se zejména v případech, kdy potřebujeme, aby tuk byl v klasické pokojové teplotě v pevné konzistenci a držel potravinu pohromadě. Pokud se bojíte výrazné kokosové chuti, vyzkoušejte kokosový olej bez vůně a bez typické chuti, kdy vůbec nepoznáte, že se jedná o produkt z kokosu. Tento tuk se hodí i na pečení kdy si zachovává stálost i při vysokých teplotách a cukroví je díky němu příjemně vláčné. Vyzkoušet ho můžete i do receptů na nepečené cukroví.

Jde to i bez cukru

Cukroví poprášené cukrem, které připomíná jemný sněhový poprašek. Na první pohled krása, vašim chuťovým buňkám se to jistě bude líbit také. Ovšem už vám nepoděkuje váš organismus, který si při nadměrné konzumaci cukru může vytvořit inzulinovou rezistenci a vy ztratíte zábrany. Budete se bez přestání cpát sladkými jídly s téměř nulovou výživovou hodnotou a to nemůže skončit jinak, než že přiberete na váze a značně ohrozíte správné fungování a obranyschopnost svého organismu. Ale protože k Vánocům sladké prostě patří, existuje několik možností, jak to vyřešit chytře a chutně.

Přírodní sladidlo ze stévie

Jednou z variant, která neobsahuje žádné kalorie, je například sladidlo vyrobené ze stévie. V listech stévie se nacházejí látky s vyšší sladivostí, než má běžný cukr. Sladidlo se stévií je k dostání v tekuté nebo sypké podobě a při nahrazování cukru je důležité dbát na správné dávkování, protože v nadměrném množství může mít sladidlo nahořklou chuť. Pokud ale zvládnete správně nadávkovat množství odpovídající původnímu množství cukru, získáte pochoutku vhodnou pro diabetiky. Stévie totiž pomáhá vyrovnávat a stabilizovat hladinu krevního cukru a podílí se i na snižování krevního tlaku.

Sukralóza

Sukralóza je sladidlo vyráběné přímo ze sacharózy, což je klasický řepný cukr. Má zhruba 500x větší sladivost a díky tomu při jejím použití v odpovídající náhradě na cukr, nedodáte téměř žádné přidané kalorie. Najdete ji v tekuté formě nebo ve formě prášku. Při nahrazování cukru opět dbejte na správné množství, abyste cukroví nepřesladili. Díky své tepelné stálosti se výborně hodí na pečení i ochucování jiných pokrmů.

Datlový, agávový, rýžový, javorový sirup

Různé sirupy se sladícími účinky sice nejsou bez kalorií, za to však mají nižší glykemický index a jsou zdravější variantou. Vyrábí se klasicky v tekuté podobě a při jejich použití dbáme na jejich sladivost a také na to, že díky použití tekutého sladidla místo klasického práškového cukru se lehce změní konzistence těsta.

Sirup z agáve má jemnou a neutrálně sladkou chuť vhodnou snad do každého druhu cukroví. Netradiční a zároveň zdravé cukroví získáte, když přidáte zázvorový sirup.

Kokosový cukr

Kokosový cukr obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, které v běžném cukru nenajdeme. Má příjemnou lehce karamelovou chuť a velmi dobrou tepelnou stabilitu. Jeho kalorická hodnota je o něco nižší, ale opět není dobré to s ním přehánět i přesto, že má nižší glykemický index, než běžný řepný cukr.

Fruktóza

Fruktóza je cukr, který se přirozeně vyskytuje v ovoci. Je o něco jednodušší než sacharóza a má přibližně o 30% větší sladivost. Díky tomu použijete menší množství a snížíte počet kalorií.

TIP: Vyzkoušejte nepečené kuličky z datlí

Nahraďte mouku

Pytlů mouky se během vánočního pečení spotřebuje opravdu požehnaně. To, že klasická bílá mouka není nic příliš zdravého a jedná se hlavně o prázdné kalorie, jistě ví spousta lidí. Nahradit jí zdravější variantou ale nemusí být nic těžkého a pokud se vám to povede, nemusíte nic poznat na chuti nebo bude chuť ještě o něco lepší.

Klasickou bílou za celozrnnou

Místo klasické bílé pšeničné mouce sáhněte alespoň po její celozrnné variantě. Obsahuje totiž o něco víc zdravých minerálů a vlákniny. Na kalorické hodnotě však neušetříte a pozor si dávejte také na to, že celozrnná mouka je schopná absorbovat více vody a bude potřeba trochu si pohrát s původními poměry v receptu. Vyzkoušet můžete i jiné celozrnné mouky, jako je například žitná, která se výborně hodí například na perníčky. Použít se dá také ovesná mouka, kterou získáte rozemletím ovesných vloček a výsledkem bude zdravá mouka bohatá na obsah kvalitních sacharidů, vlákniny, ale i bílkovin.

Pokud chcete jít ještě dál, vyzkoušejte ořechové mouky

V případě, že se chcete ještě o něco více vyhnout zdroji sacharidů, jsou tu pro vás ořechové mouky. Ve výsledku sice obsahují více kalorií, ale jsou bohatší na zdravé tuky a záleží pouze na vás, co vám více vyhovuje. Často se používá například mandlová mouka, kterou můžete buď koupit nebo si ji doma vytvořit rozemletím oloupaných mandlí. Použít se dá i mouka z vlašských ořechů, lískových ořechů nebo kokosová mouka. Při úpravě klasické receptu opět vyzkoušejte, jaká bude konzistence a v případě potřeby upravte poměry surovin.

walnuts-1081438_640

Jiné speciální mouky vhodné zejména do bezlepkové diety

Dalšími alternativami může být pohanková mouka, amarantová mouka nebo speciální bezlepkové směsi. Výborně poslouží i kokosová mouka a spoustu minerálních látek doplníte díky mouce z quinoy. Stačí navštívit obchod se zdravou výživou a zkusit experimentovat se zdravými věcmi, které dodají běžnému cukroví novou chuť a hlavně mnohem lepší výživové hodnoty.

Ovoce nevynechávejte

Během svátků nevynechávejte ovoce a do cukroví nebo pro pečení využijte například banány, jablka, rozinky, sušené datly a další. Ze sušených plodů je možné vyrobit výborné nepečené cukroví. Banán poslouží jako přírodní sladidlo a dodá jedinečnou jemnost a specifickou chuť a jablko spolu se skořicí je nesmrtelnou vánoční kombinací, která by neměla chybět.

Zaujalo Tě to? Sdílej s přáteli facebooktwittergoogle_plus