gourmet-cookies-1041327_640

Zdravé marokánky





Marokánky jsou hrozně dobré a poměrně oblíbené cukroví. A jistě budete skákat do stropu, když zjistíte, že jdou udělat i bez bílé mouky a spousty cukru. A postup je v zásadě jednoduchý a zvládne ho snad každý.

Ingredience:

  • jemné ovesné vločky (cca 100 g)
  • sušené ovoce podle chuti (datle, rozinky, brusinky, apod..) (cca 50 gramů)
  • ořechy (arašídy, vlašské, mandle, kešu, zkrátka co vám chutná) (cca 50 gramů)
  • kokosové máslo nebo olej (1 lžíce)
  • hořká čokoláda
  • trochu mléka (cca 150 ml)
  • sladidlo (med, javorový sirup, bezkalorické sladidlo, stévie)

Postup:

Polovinu ovesných vloček rozemeleme na mouku a polovinu necháme tak, jak jsou. Připravíme si směs ořechů a ovoce, která by měla vážit stejně jako základ z ovesných vloček – množství můžete kdykoliv změnit a nemusíte ani vážit (př. 1 hrnek ovesných vloček = 1 hrnek ořechů s ovocem).

Takto připravenou směs opečeme na pánvi na lžící kokosového másla nebo oleje. Až začne vonět, přilijeme cca 150 ml mléka (běžné, ale i rostlinné), kam jsme vmíchali sladidlo (1 lžíce javorového sirupu, medu, pár kapek flavdrops, apod.) Vše společně vaříme na pánvi, dokud se mléko neodpaří a nezůstane pouze pěkně lepivé těsto. Z těsta vytvoříme placičky na plech a dáme péct na 170 stupňů asi na 15 minut. Potom vyndáme a pokapeme nebo jednu celou stranu namočíme v rozpuštěné hořké čokoládě.

Tip: Čokoládu můžete rozpustit s trochou kokosového oleje nebo kokosového másla pro jemnější konzistenci. 



Zaujalo Tě to? Sdílej s přáteli facebooktwittergoogle_plus