Perníkové mandlové máslo
Budete potřebovat:
- čisté mandlové máslo
- perníkové koření
- sladidlo (flavdrops, bezkalorický sirup, ale klidně i cukr nebo med, podle preferencí)
Do skleničky s hotovým mandlovým máslem přidáte perníkové koření a požadované množství sladidla podle chuti. Pokud si mixujete vlastní máslo, můžete rovnou všechny ingredience umístit přímo do mixéru. Za pár chvil budete mít hotovou zdravou pochoutku, kde přesně víte, co jsme si do másla přidali.
Tip: Při použití bezkalorického sladidla zůstanou energetické hodnoty másla stejné!
Arašídovo-kokosové máslo
Budete potřebovat:
- sušený kokos + kvalitní mixér nebo kokosové máslo
- arašídy + mixér nebo čisté arašídové máslo (nejlépe jemné bez kousků)
- trochu vanilkového aroma
V poměru 1:1 smícháme kokosové a arašídové máslo. Pokud jsme vytvářeli vlastní, můžeme zkusit smíchat již během míchání v mixéru. Doplníme vanilkovým aroma. Když připravujeme z již hotových máslíček, kokosové může být v tuhém stavu a bude vyžadovat trochu rozpustit, aby šlo pěkně promíchat s arašídovým.
TIP: Já jsem si koupila kilový kyblík arašídového a kilový kyblík kokosového másla. Když chci, tak využívám jen čisté varianty a když chci, tak si máslo krásně smíchám do arašídovo-kokosového. Cenově to vyjde lépe než si ještě zvlášť kupovat arašídovo-kokosové.
Domácí „nutella“ z lískooříškového másla
Budete potřebovat:
- lískové oříšky + kvalitní mixér nebo hotové lískooříškové máslo
- kvalitní kakao (může být i RAW)
- sladidlo
- pro úpravu konzistence (aby bylo máslo méně tekuté) můžeme přidat kokosové máslo nebo olej
K ořískovému máslu, případně ořechům, přidáme kakao spolu se sladidlem a důkladně promícháme. Pokud se nám konzistence bude zdát hodně tekutá, můžeme přidat i trochu kokosového másla (když nemáte, bude stačit i olej). Díky tomu by se mělo máslo v běžné pokojové teplotě trochu „zpevnit“. Musíte ale počítat s tím, že příměs dalšího oleje změní kalorické hodnoty.