O důležitosti vitamínu C pro náš organizmus není třeba pochybovat. Pomáhá našemu imunitnímu systému a sáhneme po něm vždy, když nás trápí nějaký neduh. Vitamín C lidé nejčastěji hledají v citrusových plodech, proto vás možná překvapí, které potraviny jsou na vitamín C nejbohatší.
Důležitý pomocník, vitamín C
Vitamín C je kyselina L-askorbová. Vitamín C je velmi silný antioxidant. Díky němu jsou naše buňky ochráněny před volnými radikály, stimuluje tvorbu bílých krvinek. Pomáhá tvořit kolagen, zlepšuje pleť a urychluje hojení. S vitamínem C lépe absorbujeme železo ze stravy. Hlídá hladinu cholesterolu a krevní tlak.
Vitamín C je rozpustný ve vodě a přebytek tělo okamžitě vyloučí. Proto musíme vitamín C dodat tělu každý den, nemůže si jej vzít z předchozích zásob. Synteticky se vyrábí z hroznového cukru.
Jak se projevuje nedostatek vitamínu C
Dlouhodobý nedostatek vitamínu C poznáte na zvýšeném krvácení dásní a náchylností na vznik modřin. Kůži budete mít šupinatou, poranění se budou špatně hojit. Budete pociťovat bolesti kloubů a svalů. Osoby s nedostatkem vitamínu C jsou často nemocné, kazí se jim zuby, mají špatnou kvalitu vlasů. Krevní test by odhalil chudokrevnost.
Kdo je ohrožený nedostatkem vitamínu C
Zvýšenou potřebu vitamínu C mají sportovci, lidé s diabetem, kuřáci nebo osoby po prodělané operaci. Více jej potřebují těhotné ženy a lidé s nádorovým onemocněním.
Doporučená denní dávka je asi 80 mg.
5 potravin bohatých na vitamín C
Šípky
Šípky vás svými blahodárnými účinky možná překvapí, ale vzpomeňte na naše babičky. Šípkový čaj a šípková marmeláda byl všelék. Šípky jsou snadno dostupné a chutné.
Kiwi
Z exotických plodin je třeba zmínit kiwi. Co se obsahu vitamínu C týká, je na tom mnohem lépe než často doporučovaný citrón. Dvě kiwi denně pokryjí spolehlivě požadovanou denní dávku vitamínu C.
Jahody
Kdo by nemiloval chuť čerstvých jahod? A zamilujete se do nich ještě více, až zjistíte, kolik obsahují vitamínu C. Už 60 gramů jahod pokryje denní potřebu vitamínu C.
Brokolice
V zelenině je často opomíjená, přesto umí tělu dodat nejen vitamín C, ale i vlákninu, vápník a draslík. Navíc je ideální při redukční dietě.
Paprika
Červená i zelená paprika jsou na vitamín C velmi bohaté. Šetrným dušením si z nich můžete připravit i přílohu k pečenému masu.