Bezlepková alternativa klasické ovesné kaše nabízí trošku jiné spektrum minerálů a má lehce rozdílnou chuť.
V receptech jsou využity celé jáhly, ale pro rychlejší přípravu kaše existují i jáhlové vločky, které se nemusí tak dlouho vařit a stačí zalití horkou vodou. Na druhou stranu však nemusí obsahovat tolik cenných látek a určitě doporučuji alespoň jednou vyzkoušet recept z celých jáhel.
Jak uvařit jáhly? Porci nejdříve spaříme horkou vodou a následně přivedeme k varu ve studené vodě. Když nespaříte, zůstane trochu více živin, ale může se objevit hořká pachuť, takže je potřeba přidat o kousek více ovoce nebo sladidla. Jáhly vaříme v trojnásobném množství vody cca 10 až 15 minut na středním plameni.
Jáhlová kaše s perníkovým kořením a švestkami
- 50 g jáhel v suchém stavu
- švestky čerstvé, mražené, případně sušené – cca 5 kusů
- perníkové koření
- vanilkový protein (možno nahradit jiným sladidlem)
Pečená jáhlová kaše s lesním ovocem
- 50 g jáhly
- lesní ovoce (případně jen borůvky, maliny nebo jahody) – dá se nahradit i jablkem a jiným oblíbeným ovocem
Jáhlová kaše s meruňkami a mandlemi
- 50 g jáhel v suchém stavu
- švestky čerstvé, mražené, případně sušené – cca 5 kusů
- perníkové koření
- vanilkový protein (možno nahradit jiným sladidlem)
TIP: Pro větší množství bílkovin do horké kaše těsně před koncem vaření zamíchejte vyšlehané vajíčko.