Oblíbené červené ovoce si v poslední době vysloužilo název superpotravina. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů a minerálních látek. V čem jsou plody kustovnice čínské jedinečné a kde všude je můžete využít?
Kustovnice čínská
Rostlina kustovnice čínské se svými plody nazývanými goji pochází z Himalájí a už po staletí je využívána díky svým pozitivním účinkům na lidský organismus. Keř se dá pěstovat i v našich podmínkách, ale výtěžky ovoce nemusí být takové. Sušené plody jsou dostupné ve většině obchodů se zdravou výživou a v poslední době se vyskytují i v supermarketech. Při výběru se snažte zaměřit na jejich kvalitu. Goji by neměly být příliš seschlé, v žádném případě by se neměla objevovat plíseň a měla by být uvedena krajina původu.
Prospěšné látky obsažené v goji
Sladké plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin. Z tohoto počtu je dokonce 9 aminokyselin esenciálních a nezbytných pro dostatečnou výživu organismu. Kromě toho se jedná o potravinu bohatou na minerální látky, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek, měď a další. Zastoupeny jsou i karotenoidy a vitamíny A, C, E a B. Plody jsou zdrojem vlákniny a energie v podobě mono a polysacharidů. Největší předností jsou antioxidační účinky, které zpomalují procesy stárnutí a posilují přirozený imunitní systém. Pravidelná konzumace plodů kustovnice čínské se hodí i do redukčních režimů pro doplnění důležitých látek.
Inspirace pro využití v kuchyni
Sušené plody kustovnice čínské chutnají skvěle, pokud je na chvíli ponoříte do vody. Budou více šťavnaťé a snadněji kousatelné. Jsou výbornou přísadou do jogurtů, tvarohů, smoothies a různých obilných kaší. Dají se přidávat do pečených dobrot a určitě je můžete uzobávat i jen tak samotné.
Nechybí ani v kosmetice
Vysoký obsah antioxidantů a vitamínů C dělá z goji častou příměs do různých směsí, hydratačních masek a podobných produktů určených pro péči o pleť i vlasy.