Marokánky jsou hrozně dobré a poměrně oblíbené cukroví. A jistě budete skákat do stropu, když zjistíte, že jdou udělat i bez bílé mouky a spousty cukru. A postup je v zásadě jednoduchý a zvládne ho snad každý.
Ingredience:
- jemné ovesné vločky (cca 100 g)
- sušené ovoce podle chuti (datle, rozinky, brusinky, apod..) (cca 50 gramů)
- ořechy (arašídy, vlašské, mandle, kešu, zkrátka co vám chutná) (cca 50 gramů)
- kokosové máslo nebo olej (1 lžíce)
- hořká čokoláda
- trochu mléka (cca 150 ml)
- sladidlo (med, javorový sirup, bezkalorické sladidlo, stévie)
Postup:
Polovinu ovesných vloček rozemeleme na mouku a polovinu necháme tak, jak jsou. Připravíme si směs ořechů a ovoce, která by měla vážit stejně jako základ z ovesných vloček – množství můžete kdykoliv změnit a nemusíte ani vážit (př. 1 hrnek ovesných vloček = 1 hrnek ořechů s ovocem).
Takto připravenou směs opečeme na pánvi na lžící kokosového másla nebo oleje. Až začne vonět, přilijeme cca 150 ml mléka (běžné, ale i rostlinné), kam jsme vmíchali sladidlo (1 lžíce javorového sirupu, medu, pár kapek flavdrops, apod.) Vše společně vaříme na pánvi, dokud se mléko neodpaří a nezůstane pouze pěkně lepivé těsto. Z těsta vytvoříme placičky na plech a dáme péct na 170 stupňů asi na 15 minut. Potom vyndáme a pokapeme nebo jednu celou stranu namočíme v rozpuštěné hořké čokoládě.
Tip: Čokoládu můžete rozpustit s trochou kokosového oleje nebo kokosového másla pro jemnější konzistenci.